Simskola

SIMSKOLA


Tyringe Simsällskaps  simskola för barn kan påbörjas vid ca 4 års ålder. Vi erbjuder sex nivåer som är: Baddaren, Silverpingvinen, Guldpingvinen, Fisk , Simgrupp och Hajen.

Vi bedriver simskola i simhallen på Tyrs Hov i Tyringe.

Vi rekomenderar att läsa igenom våra nivåbeskrivningarna innan man anmäler sig för att få ut det bästa resultat av vår simskola.

Ni som tidigare deltagit i Tyringe Simsällskaps simskola kan på baksidan av diplomet se vilken grupp vi rekommenderar att ert barn ska gå i nästa termin.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Har man bokat en kurs är man bara garanterad sin plats om vi fått in betalningen före första sim tillfället. Det finns ett sista datum för betalning vid bokningen av grupp.

 

Nivåer

 

Baddaren (våga stå i vattnet själv)

Här krävs inga förkunskaper mer än att barnet ska fylla 4 år under 2021 och våga stå i vattnet själv utan sina föräldrar. Målet för Baddaren är att barnen ska bli vattenvana, avslappnade i vattnet och kunna röra sig fritt över och under vattenytan.Märken man kan ta är Baddaren grön , gul och blå.

*Baddaren Grön (doppa hakan och båda öronen 5 ggr, bubbla eller blåsa en boll vid vattenytan 5 ggr)

*Baddaren Blå (doppa hela huvudet, bubbla under vattnet, glida på mage med ansiktet i vattnet i 5 sek, allt 5 ggr)

Baddaren Gul (doppa hela huvudet, bubbla under vattnet, glida på mage med ansiktet i vattnet i 5 sek, allt 5 ggr på djupt vatten)

Silverpingvinen

För att börja i Silverpingvinen ska man ha kunskaper motsvarande  Baddaren Gul.

I Pingvinen håller vi vattenvana kunskapen uppe. Vi börjar med ryggsim samt att vända sig från ryggläge till magläge. Att kunna byta läge samt att kunna hålla balansen på kroppen i vattnet är en viktig grundsten. Ramlar man i vattnet är det sällan man kommer med fötterna först. Vi tränar därför på att vända från rygg till magläge och tvärt om utan att röra botten. Vi följer svenska simförbundets rekommendationer och lär därför ut ryggsim som första simsätt. Att simma ryggsim kräver inte samma motoriska mognad som bröstsim. Det är en av anledningarna till att vi börjar med ryggsimmet. I ryggläge har man fria andningsvägar och man kan dessutom vila precis när man behöver genom att ligga och flyta.

Målet för Pingvinen är att klara vända sig från rygg till mage utan att nudda botten, simma 10m ryggsim och att bli ännu säkrare i vattnet.

I Pingvinen kan man ta simmärkena:

*Sköldpaddan (Flyta på rygg i 5 sek och rotera över till mageläge)

* Bläckfisken (simma 5 m valfritt på grunt vatten)

*Pingvinen silver (Simma 10m valfritt, flyta 10 sek, hoppa från kanten, ta upp föremål från botten, allt på grunt vatten)

Guldpingvinen

För att börja i Guldpingvinen ska man ha klarat märket Silverpingvinen

Här tränar vi på att kunna ta sig fram själv på djupare vattnet, simma längre & bättre ryggsim och vi börjar med crawl. Eftersom vi följer simförbundets riktlinjer och lär ut ryggsim som första simsätt, följt av crawl kommer vi att lära ut simsätten i den ordningen.

Märken man kan ta är Pingvinen Guld, simsättsmärkena

*Pingvinen Guld  (Simma 10m valfritt,simma 10 m i ryggläge, flyta 10 sek, hoppa från kanten allt på djupt vatten)

* Simsättsmärkena (10 m av vardera simsätt)

Fisken

För att börja i Fisken ska man ha kunskaper motsvarande Pingvinen guld, dvs simma 10 m ryggsim på djupt vatten.

Målet för Fisken är att kunna simma 25m valfritt simsätt på grunt vatten. Vi fortsätter träna på bättre ryggsim och crawl.

*Fisken Silver/ Guld ( Simma 25 m  , dyka från kanten allt på djupt vatten)

I Fisken kan man ta  märket: Silverfisken, guldfisken

Simgrupp

För att börja i Simgrupp ska man ha kunskaper motsvarande Fisken guld,  simma 25m 

Vi övar teknik i simsätten rygg, crawl och börjar öva på bröstsim.

Målet för Simgupp är att kunna simma 50m i magläge & 25m i ryggläge på djupt vatten, dyka från kant och kunna vara på djupt vatten utan att någon håller i en. Vi kommer att dyka och hoppa från kanten och pall.

Märken man kan ta är:  Järnmärket, bronsmärket men fortsätter givetvis framåt om kunskaperna ökar.

 

* Järnmärket (Simma 50 m i magläge, simma 25 m i ryggläge , flyta i 1 min eller 10 m, dyka från kanten allt på djupt vatten)

* Bronsmärket ( simma 100m vf magläge, 50m ryggläge, flyta 1min 30 sek, längddyk 5m, livräddning punkt 1-3 bad/båtvett)

Hajen

För att börja i Hajen ska man ha kunskaper motsvarande bronsmärket,  (Simma 100 m i magläge, simma 50 m i ryggläge , flyta i 1,5 min, längddyk 5m, livräddning punkt 1-3 bad/båtvett)

Målet för Hajen är att kunna simma 100 meter. Vi fortsätter att öva på simsätten rygg, crawl och bröstsim samt att dyka och hoppa.

Märken du kan ta är Bronshajen, Silverhajen, Guldhajen och Simborgarmärket. och silvermärket

Efter gruppen Hajen fortsätter du i teknikgrupp.